Het ontstaan van de Torckbonbon

Hoog en Laag

De Torckbonbon en het ontstaan ervan.

“De Bakker” laat Torck herleven

Jolanda en Johan van Voorthuizen zijn trots op ‘hun verfijnde chocolade juweeltjes.’ Het idee kwam van Jolanda en ‘De Bakker’ ontwikkelde de Torckbonbon om de smaak van de Gouden Eeuw van Wageningen te laten herleven. “Het idee ontstond toen ik het boek over de geschiedenis van Wageningen las, dat vanwege jubileumjaar Wageningen 750 jaar werd uitgegeven,’’ vertelt Jolanda. “Ik werd geïntrigeerd door de afbeelding van Lubbert Adolph Torck. Het portret heeft iets statigs en toont een vooraanstaand persoon in de Wageningse samenleving, Hij was burgemeester in de tijd dat Wageningen haar Gouden Eeuw meemaakte. Het portret fascineerde mij vanwege de diepe warme kleuren, maar ook de subtiele felle kleurcontrasten. Het dateert bovendien uit een tijd waar ik zo van hou, de Barokperiode. Het maakte me nieuwsgierig naar het verhaal achter deze man.’’ Jolanda en Johan hadden wel meteen het idee dat ze hier iets mee wilden doen in hun bakkerswinkel. ‘‘Door het volle warme bruin van zijn mantel en onze liefde voor chocolade werd de link al snel gelegd. Door ons wat meer in het leven van Torck te verdiepen viel het al meteen op dat hij wel een zeer markant persoon is geweest.’’

Zijn afbeelding en zijn verhaal vormden de inspiratiebron voor de ingrediënten van de Torckbonbon. Samen met onze chocolatier gingen we aan de slag. Door de zachte crème brulée proef je de rijke smaak van de Gouden Eeuw. We hebben VOC kruiden, zoals kardemom, kruidnagel en nootmuskaat gebruikt, waardoor de bonbon krachtig van smaak wordt en een prikkeltje op de tong achterlaat. Subtiele contrasten die je terugziet in de afbeelding en in de geschiedenis van Torck.’’

 

weekkrant “De Veluwepost” 29 november 2013