Sinterklaas

Aanbieding

Wat eten we vanavond?

Mmm…marsepeine hutspot!

Zwarte Piettaart

zwarte piettaart

We weten niet beter dan dat er pepernoten worden gestrooid met Sinterklaas. Waar komt de traditie eigenlijk vandaan en komt de pepernoot wel uit Nederland? 

Hoe is de pepernoot ontstaan?

Het eten van pepernoten is een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het resultaat: vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek.

Schilderijen van bijvoorbeeld Jan Steen laten het eten van pepernoten al zien. Maar pas in de achttiende eeuw kreeg de pepernoot zijn huidige vorm en smaak. Daarin werden kruiden – peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen – verwerkt die zeelieden meenamen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm werd populair en tot ‘kruidnoot’ gedoopt, maar in de volksmond werd-ie vooral pepernoot genoemd.

Waarom worden de pepernoten gestrooid?

In de negentiende eeuw werd de pepernoot voor het eerst vermeld in kookboeken en begon ook de traditie van het strooien met pepernoten. Het strooien van de pepernoten heeft verschillende verklaringen. Eén daarvan is dat het symbool staat voor vruchtbaarheid; voor Sint Nicolaas zijn kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid.

Kruidnoten of pepernoten?

Veel mensen denken dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. Dit is niet het geval. Het verschil zit hem in de structuur en grootte van het nootje. De ouderwetse pepernoten zijn groot, lijkt het meeste op taaitaai en is wat flauw qua smaak. Pepernoten worden gemaakt van roggemeel en anijs.

De kruidnoot is klein, harder en heeft een diepere en scherpere smaak dan de pepernoot. Daarnaast heeft hij de vorm van een half bolletje. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden. Dit zijn kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. De ‘pepernoten’ die tegenwoordig worden gestrooid, zijn over het algemeen vaak kruidnoten en dus geen pepernoten.

Pepernootlied

[fluid_wrapper width="686" height="386"][/fluid_wrapper]

Pepernoot recept

Psttt… het is geheim!

[fluid_wrapper width="686" height="386"][/fluid_wrapper]
brokken, kruidnootjes, marsepein

Sinterklaas

Wie zoet is krijgt…

Chocolade letters, Marsepein, leuke en gekke marsepein figuurtjes, pepernoten, kruidnoten, strooigoed, roomboter- amandelletters en staven, speculaas, gevuld speculaas, Pietentaartjes een pepernotenbrood kortom alles voor het heerlijke avondje.

Banket & Speculaas

Marsepein

Chocolade

Strooi-  en suikergoed