Genieten…? Het is de kunst, niet de verkulling!

Jolanda's Blog

Hoi….ik ben Jolanda. Samen met mijn echtgenoot Johan run ik onze “Bakkerswinkel”  in Wageningen. Tevens ben ik moeder van onze prachtige kinderen Lijon en Shin.
Ik kom niet van oorsprong uit het bakkersvak. Moet toegeven dat ik wel een grote snoepert ben en van lekker eten houd maar heb een achtergrond als musicus. Ik vind het heerlijk om met een frisse, kritische blik te kijken naar de “nieuwe werkelijkheid” en deze om te zetten in woorden. Veel van deze stukjes zijn als column gepubliceerd in een vakblad voor Bakkers.

Kijk je met me mee?

Genieten?

Het is de kunst niet de verkulling.

Een muziekbonbon? Lees ik het goed? Met mijn achtergrond als musicus en mijn grote passie voor chocolade staan mijn ogen op scherp. Gretig begin ik het artikel in “Het Parool” te lezen. Door deze bonbon te eten krijg ik een concertje in mijn hoofd zo wordt mij beloofd. Wauw! Mijn bonbon zit echter wel aan een draadje, ik moet hem doorbijten en een plaatje met een contactmicrofoontje tussen mijn tanden klemmen.

Door de bonbon te laten smelten gaan mijn zintuigen en hersenen mij voor de gek houden. Ik ga muziek proeven en chocolade horen? Wat een gekunsel! Hoe gek het ook klinkt het zet me toch aan het denken. Want vertel mij wat. Ook ik weet dat je in deze tijd gebruik moet maken van je trukendoos om onze huidige consument te prikkelen. Onze huidige consument wil namelijk “Funshoppen” en in jouw winkel vermaakt worden. Onze huidige consument wil een “beleving”.

Maar wat wil die huidige consument dan eigenlijk? Wat is beleving? In mijn ogen is beleving de ziel van iets of iemand, of de passie van het moment vangen in je hart. Dus aan de slag!  Zintuigen prikkelen! Geur van vers gebakken….., vitrines met kunstige kleinoden…, schappen vol knapperige ambachtelijkheid…,  oogverblindende muren beschreven met poëzie,…, een met aandacht gestileerde uitnodigende XL tafel met het nodige leesvoer en zelfs de overgebleven ruimte wordt klassiek gevuld met oorstrelende klanken. En ja…ook onze verkoopsters wachten je met een brede glimlach op.  Ik realiseer me plotseling “Genieten is een kunst”! En ik zie mijn consumenten genieten. Of niet? Gaan wij bakkers toch nog niet ver genoeg in het creëren van geluksmomenten? Moeten bakkers zich dan toch massaal in de wetenschap gaan verdiepen, kleine Einsteintjes worden en mensen met een computer in de mond laten lopen?

“Doe maar niet”, zou mijn dochtertje zeggen als ik iets ga proberen wat zo totaal niet bij mij past. En hoe wijs is dat! Ik pak een groot dienblad en vul het met heerlijke pure, versgebakken producten. Ga ermee rond in de winkel en op straat en vraag simpel: ”Mag ik je verleiden”? En echt….! Ze smelten!

Mmm… Ik weet genoeg! Ook in deze tijd gaat het om de kunst en niet om de verkulling!

En weet je…..

Mensen verleiden en laten genieten dat gebeurt al eeuwen en kunnen wij bakkers zooooo ZOET!