Hoe gezond is brood eigenlijk?

WIST JE DAT ?

je de heerlijke produkten van "De Bakker" ook kunt laten bezorgen?

Dieetboeken, speltbrood, volkorenbrood: in de media is volop aandacht voor de relatie tussen brood en gezondheid. Helaas wordt brood vaak afgeschilderd als dik makend en veroorzaker van veel darmklachten. Volgens sommige dieetboeken zou het dagelijks eten van brood erg slecht voor de gezondheid zijn.

Door al deze broodje-aap-verhalen zien veel consumenten door de bomen het bos niet meer. En dat terwijl de wetenschap, het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad het met elkaar eens zijn: brood is een belangrijke basisvoeding uit de ‘Schijf van Vijf’.

Veelgestelde vragen over brood
Wat zeggen voedingswetenschappers?
Wat zegt het Voedingscentrum?

Veelgestelde vragen over brood

1. Is brood gezond?
Ja, brood is gezond. Het is een bron van vezels, B-vitamines en mineralen. Vooral brood dat van de hele graankorrel is gemaakt: volkorenbrood van tarwe of andere granen en vezelrijk meergranenbrood.

2. Word je dik van brood?
Nee, brood helpt je juist met een gezond gewicht. Vooral brood met veel vezels geeft je een gevuld gevoel, waardoor je minder behoefte hebt aan snacks en snoep. Let wel op te zoet en te vet broodbeleg.

3. Is het waar wat al die dieetboeken zeggen?
Nee, veel van wat in die boeken staat is een broodje-aap-verhaal. Voor onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie kun je bij het Voedingscentrum terecht.

4. Zijn koolhydraten uit brood slecht voor je?
Nee, koolhydraten leveren de energie die je hersenen en spieren nodig hebben. Juist producten met veel vezels, zoals volkorenbrood, zijn gezonde bronnen van koolhydraten.

5. Wat is het effect van brood op je bloedsuikerspiegel?
Vooral broodsoorten met veel vezels zoals volkoren en brood met zaden en pitten zorgen voor een evenwichtige energie-opname en dus een geleidelijk verloop van de bloedsuikerspiegel.

6. Is het tarwe in brood genetisch gemodificeerd?
Nee, de tarwe die wordt gebruikt in Nederlands brood is niet genetisch gemodificeerd. Wel wordt door natuurlijke kruising voorkomen dat er ziektes in de tarweplanten terechtkomen.

7. Wat zeggen voedingswetenschappers en -autoriteiten over brood?
Volgens zowel het Voedingscentrum, veel voedingswetenschappers en de Nederlandse Gezondheidsraad is brood belangrijke basisvoeding uit de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert elke dag 6 à 7 sneetjes brood te eten. Het liefst volkorenbrood.

8. Is speltbrood inderdaad zo gezond?
Als speltbrood gemaakt is van de hele graankorrel, is het net zo gezond als volkorenbrood van tarwe. Juist in die hele graankorrel zitten namelijk veel vezels, vitamines en mineralen. Speltbrood is niet glutenvrij.

9. Zijn gluten slecht voor je?
Alleen mensen met een glutenovergevoeligheid kunnen graanproducten met gluten beter mijden. Zij kunnen last krijgen van darmklachten of allergische reacties. Voor hen is glutenvrij brood verkrijgbaar.

10. Hoe zit het met zout in brood?
Vergeleken met 2008 zit er 25% minder zout in brood. De bakkerijbranche loopt al jaren voorop met zoutvermindering. In bakkerszout zit ook jodium, een belangrijke bouwstof voor je lichaam.

Wat zeggen voedingswetenschappers?

De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen publiceerde half november een statement over de gezondheid van brood. Lees het statement.

Prof. Fred Brouns en Vincent van Buul van de Universiteit Maastricht schreven het artikel ‘Effecten van Tarweconsumptie op onze gezondheid. Lees het artikel

Wat zegt het Voedingscentrum?

Volgens het voedingscentrum is brood een belangrijke basisvoeding uit de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert elke dag 6 á 7 sneetjes volkorenbrood. Voor vrouwen ligt dat iets lager.