Slim door klassieke muziek.

Jolanda’s Blog

Jolanda's Blog

Hoi….ik ben Jolanda. Samen met mijn echtgenoot Johan run ik onze “Bakkerswinkel”  in Wageningen. Tevens ben ik moeder van onze prachtige kinderen Lijon en Shin.
Ik kom niet van oorsprong uit het bakkersvak. Moet toegeven dat ik wel een grote snoepert ben en van lekker eten houd maar heb een achtergrond als musicus. Ik vind het heerlijk om met een frisse, kritische blik te kijken naar de “nieuwe werkelijkheid” en deze om te zetten in woorden. Veel van deze stukjes zijn als column gepubliceerd in een vakblad voor Bakkers.

Kijk je met me mee?

Slim worden doe je bij “De Bakker”.

Bij Bakker van Voorthuizen hoor je subtiel op de achtergrond klassieke klanken. Dat is omdat wij het zelf prettig vinden als wij aan het werk zijn naar klassieke muziek te luisteren. Maar weet je ook dat muziek veel meer met je kan doen dan alleen met haar klanken je vermaken en je oren strelen?

Door muziek kan je bijvoorbeeld ontroerd raken, het kan je vrolijk of verdrietig stemmen, kippenvel bezorgen, opzwepen, ontstressen, zin laten hebben in iets en onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat je ook slim kunt worden door te luisteren naar klassieke muziek.

Klassieke muziek en dan met name de muziek van het wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart staat met kop en schouders bovenaan als het gaat om een score voor een positief effect op de hersenen.  Het blijkt namelijk dat de opbouw in de muziek van Mozart perfect overeenkomt met de patronen die onze hersenen volgen. Onze hersenen worden door het luisteren naar deze muziek als het ware gemasseerd en gaan zich “openstellen”. Door te luisteren naar klassieke muziek zou je volgens onderzoek 60% meer effectiviteit kunnen halen uit je denkwerk. Dit positieve effect werkt zolang je de muziek hoort tot wel een kwartier daarna.

Muziek heeft dus een positief effect op je gedrag, je emoties, je gevoel en met name de muziek van Mozart op je verstand. En ik maar denken dat Mozart zo’n flapdrol was die alles maar weglachte en je voornamelijk bij Bach moest zijn voor het serieuzere werk.

Maar nu weet ik beter en zal er ook af en toe een deuntje van Mozart uit de speakers van “De Bakker” schallen.

Slim hé?