Brood goed na hartaanval

Patiënten die een hartinfarct overleefd hebben, vergroten hun overlevingskansen als ze veel vezels eten. Het gaat daarbij met name om graanvezels zoals in brood. Dat is gebleken uit medisch onderzoek, dat in Amerika is uitgevoerd. De onderzoekers gebruikten de gegevens uit twee grote Amerikaanse databases met informatie over leefstijl en medischevoorgeschiedenis van verpleegkundige en andere medewerkers uit de gezondheidszorg. In deze groepen bevonden zich 2258 mannen en 1840 vrouwen die een myocardinfarct (MI) overleefden.

De onderzoekers vonden een verband tussen hoge vezelinname en een lager overlijdenspercentage binnen negen jaar. Dus hoe hoger de vezelconsumptie, hoe beter de overlevingskansen. Dit positieve effect werd vooral veroorzaakt door vezels uit ontbijtgranen. Volgens de onderzoekers zouden de resultaten mogelijk verklaard kunnen worden door verbeterde insulinegevoeligheid, een betere darmflora en een verlaagd serumcholesterol als gevolg van verhoogde vezelinname.

Bron: Medisch Contact