Bakker van Voorthuizen gaat voedsel­verspil­ling tegen.

WIST JE DAT ?

je ook je vertrouwde producten van "De Bakker" kunt bestellen en laten bezorgen?

JohanLekker duurzaam, ‘Brood van Gisteren’!

Bakker van Voorthuizen gaat voedselverspilling tegen met ‘Brood van Gisteren’ Achterin de winkel van Bakker van Voorthuizen in de Hoogstraat staat Johan van Voorthuizen reepjes wit brood te mengen met een pomodori marinade. “We halen het witbrood van gisteren twee keer door de snijmachine, en als de reepjes gemarineerd zijn, dan gaan ze even de oven in om te roosteren”, legt Johan uit. Na een kwartiertje komen daar heerlijk knapperige broodknabbels uit. “Toen we drie jaar geleden begonnen met ‘Brood van Gisteren’, vonden we dat best eng”, vertelt zijn vrouw Jolanda. “Als bakker heb je toch een imago van vers. Maar we wilden toch ook iets doen aan de enorme voedselverspilling.” Brood is het meest weggegooide voedselproduct, niet alleen thuis, maar ook een bakker houdt vaak brood over. Voorheen ging het oude brood allemaal naar de kinderboerderij, maar dat moest toch hoogwaardiger kunnen, vonden ze. Populaire knabbels En daarom gingen ze aan de slag, onder het motto ‘Brood van Gisteren, de trend van vandaag’. Jolanda: “Die broodknabbels zijn heel populair. Mensen gebruiken ze in de salade, bij de soep of als tussendoortje. We verkopen ze in zakjes pomodori of tuinkruiden, voordelig geprijsd, en dat loopt hartstikke goed. Daarnaast is een aparte schap gereserveerd voor brood van de vorige dag. Dit is al gesneden en verpakt, zodat het zich duidelijk onderscheidt van het verse brood. En met een bordje erbij: Brood van Gisteren, 35% goedkoper”. Jolanda wil klanten ook inspireren om thuis meer te doen met overgebleven brood. “Op de nieuwe website, die binnenkort in de lucht komt, geven we recepten met oud brood. Een tosti kennen mensen wel, maar ze kunnen er ook zélf broodstengels van maken. Of wentelteefjes, ken je die nog, brood geweekt in melk en ei en dan gebakken? We verkopen een specerijenmix om die wentelteefjes nog lekkerder te maken. En wat dacht je van een broodtaartje, broodpap of broodpudding?” Het is duidelijk, brood is veel te lekker om weg te gooien!

De weekkrant Stadwageningen