Meergranenbrood

WIST JE DAT ?

je ook je vertrouwde producten van "De Bakker" kunt bestellen en laten bezorgen?

Broodje van de week

Van welke graansoorten wordt meel gemaakt?

Van elke graansoort en van heel veel gedroogde zaden of pitten kan meel voor brood worden gemaakt. Maar de meest voorkomende meelsoort is die van tarwe. Andere veelvoorkomende graansoorten die de meelfabriek of de molen maalt zijn gerst, gierst, haver, rogge, maïs en spelt. Maar er zijn nog veel meer soorten graan. Van deze soorten wordt ook meel gemalen, dat de bakker vaak weer gebruikt om meergranenbrood van te bakken. Iedere graansoort heeft zo zijn eigen kenmerken. Voor alle graansoorten geldt dat ze veel zetmeel (koolhydraten) bevatten. Daarnaast bevatten ze ook eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Enkele bekende graansoorten.

Ga met je muis over het plaatje dan zie je welk graan het is.

Wat is Teff?

-Teff is een gewas uit de grassenfamilie
-Komt oorspronkelijk uit Ethiopie
-Teff geeft langdurige energie
-Is geschikt voor mensen met een glutenintollerantie
-Geeft langer een vol gevoel en verminderd vetopname
-Langzaam verteerbare koolhydraten
-Zeer geschikt voor “duursporten” zoals hardlopen
-Bevat meer calcium dan andere graansoorten

 

Alles over Vikorn

[fluid_wrapper width="686" height="386"][/fluid_wrapper]

Hoe is brood ontstaan?

Hoe oud de voorloper is van het gerezen brood, is niet precies bekend. De préhistorische mens kauwde op zaden en granen. Later ontdekte men dat je in plaats van tussen je kiezen de granen ook kon malen tussen stenen. Met water werd er een papje van gemaakt. Dit papje werd in de zon gedroogd op een hete steen. Daarna ontdekte men dat je het papje ook bij het vuur kon bakken tot een harde koek. Door er op te kauwen, werd de harde koek weer zacht en eetbaar. Luchtig brood werd ontdekt in het oude Egypte. Een slaaf zou een restje verzuurd deeg van de vorige dag aan nieuw deeg hebben toegevoegd. Het zure deeg, desem, deed het nieuwe deeg rijzen, waardoor na het bakken een luchtig brood ontstond.

Meergranenbrood

Brood dat behalve tarwe- of roggemeel ook nog andere graansoorten bevat zoals rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. De rijkere smaak van meergranenbrood wordt veroorzaakt door de combinatie van verschillende eigenschappen die de overige granen of zaden met zich meedragen.

Laat je inspireren en kijk bij onze verschillende broodsoorten: